Peutergroep/halve dagopvang


In de peutergroepen van de Wonderberk werken we, evenals in onze KDV- en BSO-groepen, vanuit de antroposofische pedagogiek. Wij stellen ons tot doel om de peuters, naast de gezinssituatie, een beschermde en huiselijke omgeving te bieden waar zij, eerst naast en later samen met leeftijdsgenootjes, kunnen spelen en zich kunnen ontwikkelen. In die warme sfeer voelt het kind zich geborgen en het krijgt vertrouwen om eigen ervaringen op te doen, begeleid en waar nodig gestimuleerd door onze ervaren leidsters. In en om het huis, zoals ook in de peutergroep, leven de peuters in een wereld van nabootsing. Om deze reden zorgen wij ervoor dat hun omgeving ook nabootsingswaardig is. Hierbij zijn de inrichting van de binnen- en buitenruimte, als ook de houding van de peuterleidsters, van wezenlijk belang. De peutergroep bestaat uit zestien kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar onder de hoede van twee leidsters, waardoor de benadering naar het specifieke wezen van ieder kind afzonderlijk gewaarborgd blijft.

 


Spelmateriaal
De peuter ontmoet de wereld via de zintuigen en daarom bieden we de peuters speelgoed dat gemaakt is van eenvoudige en natuurlijke materialen. Dit zal de fantasie van de peuters bijzonder stimuleren en hun spel op gang brengen. Er is een poppenhoek, er zijn lappen, verkleedkleren, manden met blokken, muziekinstrumentjes, auto’s, kabouters en dieren volop aanwezig. In de grote, groene buitenruimte is onder andere een zandbak waarin de peuters met zand en water kunnen mengen en gieten, een heuvel met glijbaan om vanaf te glijden en een buis om doorheen te kunnen gaan.

Dagritme en jaarritme
Bij binnenkomst wordt de peuter door de peuterleidsters begroet. In de kring openen we gezamenlijk de dag waarna de peuters lekker gaan spelen of helpen met het kneden van het brooddeeg, snijden van de groente voor de soep of het schillen van het fruit. De grotere peuters kunnen al met elkaar spelen, de kleintjes doen met de leidster kleine werkjes zoals bijvoorbeeld de plantjes water geven. Halverwege de ochtend wordt er in de kring fruit gegeten, liedjes gezongen, een versje of een verhaaltje verteld. Aan het einde van de ochtend wordt de tafel gedekt en eten ze samen het zelfgebakken broodje. Met zonnig weer gebeurt dit in de tuin. Als afsluiting van de ochtend wordt er buiten gespeeld. Het ritme van het jaar kunnen de peuters mee-beleven door middel van de jaarfeesten. Deze feesten komen op een eenvoudige wijze tot uitdrukking in liedjes, verhaaltjes en spelletjes. Natuurlijk ontbreekt de seizoenstafel niet die aansluit op de jaarfeesten en seizoenen. Voor peuters is een ritme van groot belang. De voorspelbaarheid van een ritme brengt vertrouwen en rust en vanuit dat veilige gevoel kan een peuter tot spelen komen en zich met de wereld verbinden.

 

 


Voeding
De Wonderberk biedt uitsluitend biologisch(-dynamische) voeding aan. Biologisch-(dynamische) producten zijn extra vitaal door de manier van telen en bewerken en vormen daarmee een zeer gezonde basis voor ieder kind.

Openingstijden
De ochtenden hebben een inloop van 8:00 tot 8:45 uur waarna gezamenlijk in de kring wordt begonnen. Tussen 12.30 en 12.45  kunnen de kinderen weer worden opgehaald. De peuters kunnen minimaal twee, maximaal 3 ochtenden per week komen spelen.

 

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!