Naschoolse opvang

Algemeen
De naschoolse opvang van de Wonderberk biedt kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar) opvangmogelijkheden na school, in de vakanties en op studiedagen. Enkel kinderen van de Vrije School Kennemerland en de Vrijeschool Castricum kunnen bij ons terecht voor naschoolse opvang. Op onze locatie Rijksstraatweg in Haarlem kunnen er per middag maximaal 20 kinderen komen, onder de hoede van 2 pedagogisch medewerkers. Tijdens de middag worden rustige en actieve momenten afgewisseld. De activiteiten met de kinderen zijn zoveel mogelijk afgestemd op hun leeftijden. Op de Korte Versponckweg in Haarlem zijn 2 groepen met maximaal 20 kinderen en ook hier 2 pedagogisch medewerkers per groep.

Direct uit school lunchen we samen, de pedagogisch medewerkers zijn er op deze momenten voor de kinderen en bieden een luisterend oor voor alle belevenissen en gebeurtenissen van de dag. Na de schooldag heeft een kind behoefte om zelf de keuze te maken in wat het wil gaan doen. Buiten de gezamenlijke momenten in de groep is het vrije spel heel belangrijk. Een kind kan zelf de keuze maken in wat het wil gaan doen. Dit kan zijn: zich rustig terug trekken op de bank met een boekje of juist spelen met andere kinderen.  Wel zullen we het buiten-spelen waar mogelijk stimuleren. Hiervoor zijn in de tuin vele materialen aanwezig: scheppen en ander materiaal voor in de zandbak, springtouwen, planken en lappen om hutten mee te bouwen, steppen, etc. Binnen zijn er o.a. speelhuisjes, blokken, karren, prentenboeken, auto's, spelletjes, poppen, knutselmaterialen voor de jongere kinderen, voor de oudere kinderen meer op hun leeftijd afgestemde boeken, bordspelen, knutselmaterialen en gereedschap, verkleedkleren, en dergelijke. De Wonderberk is niet in het bezit van (spel)computers en/of televisie. Een rijke fantasiewereld, die gevoed wordt door verhalen en eigen spel, is bij ons het uitgangspunt. Wanneer de kinderen willen kunnen ze meedoen aan een georganiseerde activiteit zoals spel, bakken, koken, in de moestuin helpen of een creatieve activiteit zoals bijvoorbeeld muziek maken, schilderen, boetseren of knutselen. In de loop van de middag krijgen de kinderen fruit en iets te eten en drinken aangeboden. De voeding op de Wonderberk is uitsluitend biologisch(-dynamisch).

 

 

Groepsruimte
Onze locatie Rijksstraatweg heeft een grote groepsruimte op de begane grond en biedt ruimte aan 20 kinderen en bestaat uit een voor- en achterkamer gescheiden door kamers-en-suite schuifdeuren. De achterkamer fungeert als speel- en huiskamer en in de voorkamer is een grote keuken aanwezig met eettafels; deze ruimte is te gebruiken als als lunch- en knutselruimte. De lichte serre aan de achterkant kijkt uit over onze grote tuin.

De groepsruimte in de "torenkamer" biedt ruimte aan 16 kinderen en bestaat uit een benedenruimte met toren en ruimte op de overloop welke in direct contact staat met de benedenruimte. Er is naast een keuken en eettafel uiteraard voldoende ruimte om te kunnen spelen.

Een deel van de tuin is afgescheiden voor de naschoolse opvang, zodat de verschillende leeftijdsgroepen er lekker kunnen spelen zonder elkaar voor de voeten te lopen.

Op de Korte Verspronckweg gebruiken we de ruimtes en buitenruimte van de Winford Bilangual School. Er is plaats voor 2 BSO groepen. Buiten op het speelplein is er ruimte om te spelen en hebben we een moestuintje aangelegd.

In Castricum hebben we een mooie, grote ruimte in de school. Buiten op het schoolplein of op ons eigen speelplein is voldoende ruimte om te spelen.

Schoolvakanties
In de schoolvakanties worden er uitstapjes georganiseerd naar bijvoorbeeld de duinen, het bos, een boerderij of een grote speeltuin. De pedagogisch medewerkers maken de plannen hiervoor tijdig bekend. Tijdens de vakantie is er de gehele dag opvang met een gevarieerd programma.

 

 

Openingstijden
De openingstijden, schoolvakanties en studiedagen zijn afgestemd op de schooltijden van de Vrije School Kennemerland. Kinderen van de locatie Weltevredenstraat worden lopend opgehaald, kinderen van de locatie Kleverpark worden met vervoer opgehaald. Hiervoor beschikt de Wonderberk over drie grote professionele bakfietsen met een huif en met elektrische trapondersteuning.

Van 13.00 – 18.00 uur
Van 15.00 – 18.00 uur
Van 13.00 – 15.00 uur afgestemd op de namiddagopvang van 15.00 tot 18.00 uur

Op de Korte Verspronckweg:

Van 13.00 – 18.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Castricum

Dinsdag, donderdag en vrijdag (meer dagen naar gelang het aantal inschrijvingen)

Van 13:00 - 18:00

Van 14:45 - 18:00 

Van 13:00 - 14:45 afgestemd op de namiddagopvang van 14:45 tot 18:00

Openingstijden op schoolvakantie- en studiedagen van de VSK: van 8.00 – 18.00 uur op donderdag en vrijdag

 

 

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!