Castricum

Op onze locatie bij de Vrije School Castricum bieden we buitenschoolse opvang en peuteropvang/halve dag opvang (HDO). 

Kinderopvang:

Nieuw per september 2023!

De verbouwing en vergunningen zijn in augustus afgerond en we zijn gestart in september met het enige antroposofische kinderdagverblijf in Castricum. We hebben grote groene natuurtuin en zeer kleinschalige opvang naast de Dorpsstraat. We starten met een verticale groep waar we kindjes opvangen van 12 weken tot 4 jaar. Er zijn maar 12 plekjes per dag waardoor voldoende individuele aandacht gegarandeerd is. Klik hier voor meer informatie. (voldoende opvangplekken beschikbaar)

Buitenschoolse opvang

Wij werken vanuit de antroposofische pedagogiek. Het uitgangspunt hierbij is het bieden van een vertrouwde en prettige plek voor uw kind(eren).

Er zijn verschillende opvangmogelijkheden:

Overblijfopvang voor kleuters en kinderen van klas 1 en 2 tussen 13.00 en 15.00 uur

Lange middagopvang van 13.00 – 18.00

Korte middagopvang van 15.00 – 18.00 uur.

Er is plaats voor 16 kinderen per dag. Direct uit school wordt er samen geluncht, de pedagogisch medewerkers zijn er op deze momenten voor de kinderen en bieden een luisterend oor voor alle belevenissen en gebeurtenissen van de dag. Na de schooldag heeft een kind behoefte om zelf de keuze te maken in wat het wil gaan doen. Buiten de gezamenlijke momenten in de groep is het vrije spel heel belangrijk. Een kind kan zelf de keuze maken in wat het wil gaan doen. Dit kan zijn: zich rustig terug trekken op de bank met een boekje of juist spelen met andere kinderen. Wel zal het buitenspelen waar mogelijk gestimuleerd worden. Hiervoor zijn in de tuin vele materialen aanwezig: scheppen en ander materiaal voor in de zandbak, springtouwen, planken en lappen om hutten mee te bouwen, steppen, etc. Binnen zijn er o.a. speelhuisjes, blokken, karren, prentenboeken, treinen, spelletjes, poppen, knutselmaterialen voor de jongere kinderen, voor de oudere kinderen meer op hun leeftijd afgestemde boeken, bordspelen, knutselmaterialen en gereedschap, verkleedkleren en dergelijke. De Wonderberk is niet in het bezit van (spel)computers en/of televisie. Een rijke fantasiewereld, die gevoed wordt door verhalen en eigen spel, is bij ons het uitgangspunt. Wanneer de kinderen willen kunnen ze meedoen aan een georganiseerde activiteit zoals spel, bakken, koken of een creatieve activiteit zoals bijvoorbeeld muziek maken, schilderen, boetseren of knutselen. In de loop van de middag krijgen de kinderen fruit en iets te eten en drinken aangeboden. De voeding op de Wonderberk is uitsluitend biologisch(-dynamisch).

Peutergroep/Peuteropvang

In de peutergroep van de Wonderberk werken we, evenals in onze KDV- en BSO-groepen, vanuit de antroposofische pedagogiek. Wij stellen ons tot doel om de peuters, naast de gezinssituatie, een beschermde en huiselijke omgeving te bieden waar zij, eerst naast en later samen met leeftijdsgenootjes, kunnen spelen en zich kunnen ontwikkelen. In die warme sfeer voelt het kind zich geborgen en het krijgt vertrouwen om eigen ervaringen op te doen, begeleid en waar nodig gestimuleerd door onze ervaren leidsters. In en om het huis, zoals ook in de peutergroep, leven de peuters in een wereld van nabootsing. Om deze reden zorgen wij ervoor dat hun omgeving ook nabootsingswaardig is. Hierbij zijn de inrichting van de binnen- en buitenruimte, als ook de houding van de peuterleidsters, van wezenlijk belang. De peutergroep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar onder de hoede van ervaren pedagogische medewerkers, waardoor de benadering naar het specifieke wezen van ieder kind afzonderlijk gewaarborgd blijft.

De kinderen kunnen tussen 8.00 – 8.45 uur gebracht worden en worden om 12.45 uur weer opgehaald.

De Wonderberk biedt uitsluitend biologisch(-dynamische) voeding aan. Biologisch-(dynamische) producten zijn extra vitaal door de manier van telen en bewerken en vormen daarmee een zeer gezonde basis voor ieder kind.

 


 

 

 

 

 

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!