Kinderdagopvang


De Wonderberk biedt kinderopvang aan in een prettige en huiselijke sfeer voor kinderen variërend in de leeftijd van 10 weken tot 4 jaar. Bij de inrichting is gekozen voor natuurlijke materialen en mooie warme kleuren. De fijne sfeer biedt de kinderen vertrouwen en geborgenheid.

Binnen de groepen worden ook alle verzorgende en huishoudelijke taken door de pedagogisch medewerkers zelf uitgevoerd. Van brood bakken tot de was opvouwen. Kinderen nemen zo op ontspannen en natuurlijke wijze kennis van de wereld om zich heen.

Voor iedere leeftijd is er passend spelmateriaal. Het kleine kind wil de wereld ontdekken daarom zorgen wij dat alle materialen waarmee zij in aanraking komen natuurgetrouw zijn zoals bijvoorbeeld wol, zijde, katoen en hout. Zo leert het kind d.m.v. zijn/haar zintuigen iets van de eigenheid van het materiaal kennen. Het spelmateriaal is eenvoudig van vorm en geeft de kinderen de vrijheid tot eigen fantasiespel te komen. De knusse speelhoekjes en de seizoentafel in de verschillende groepen dragen bij aan een behaaglijke sfeer waarin onze verbondenheid met elkaar en met de natuur tot uiting komt.

 

De groepen

Per 1 september 2018 heeft de Wonderwerk 4 horizontale groepen. Twee groepen met 8 kinderen tussen de 0 en 2 jaar, twee groepen met 13 kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar. Verder is er nog 1 verticale groep met 10 kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Elk met 2 leidsters per groep. Voordeel van de verticale groep is, dat broertjes en zusjes bij elkaar zitten en hier 4 jaar kunnen blijven. De horizontale groepen hebben als voordeel, dat alles meer op leeftijd aangepast is, de ruimtes, dagritme, kennis en activiteiten.

Sommige met name onrustige baby's bakeren we in (in overleg met ouders). Dit helpt hen de rust te vinden en zo een gezond slaap-waakritme op te bouwen. Ook ondersteunt het de spijsvertering door de warmte die het hen in hun buikgebied geeft. We zorgen ervoor dat elk kind zo veel mogelijk het eigen eet- en slaappatroon kan aanhouden, zodat het verschil tussen de Wonderberk en thuis niet te ingrijpend is.

 

 


Dagritme
In de groep wordt in huiselijke sfeer gezamenlijk de dag beleefd in een vast dagritme. De maaltijden aan tafel met de bijbehorende liedjes vormen een steeds terugkerend ritueel. Daaromheen wordt gezamenlijk 'het grote huishouden' gevoerd. Samen met de kinderen doen we de dagelijkse dingen net zoals thuis. Door nabootsing van de leidsters leert het kind de wereld kennen en kan het zich de handelingen eigen maken. Meehelpen met huishoudelijke bezigheden zoals schoonmaken, vegen, brood bakken, appelmoes maken, afwassen, tafel dekken en de was vouwen vinden wij gezonde en gezond-makende bezigheden die fijn zijn om samen te doen. Door onze aandacht voor deze taken voelen de kinderen zich als vanzelf uitgenodigd om mee te helpen. Spel en ‘huishouden’ gaan voor hen vaak naadloos in elkaar over. Natuurlijk is er ook ruimschoots gelegenheid om vrij te spelen; samen met de andere kinderen of even lekker alleen in een van de knusse speelhoekjes. Als het weer het toelaat gaan we minstens één keer per dag met alle kinderen naar buiten. Er kan in onze grote groene speel-tuin volop worden gespeeld en van alles worden ontdekt.

 


Voeding
De Wonderberk biedt uitsluitend biologisch(-dynamische)voeding aan. Biologisch(-dynamische) producten zijn extra vitaal door de manier van telen en bewerken en vormen daarmee een gezonde basis voor ieder kind. Baby’s krijgen de flesvoeding die ook thuis wordt gebruikt en dit dienen de ouders zelf te verzorgen.


Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!