Nieuwsbrief november 2018


Beste ouders,


Praktische informatie:

  • Oogstfeest: bij deze willen we iedereen bedanken voor alle bijdrages aan het oogstfeest. Het was een spetterend feest. De oudercommissie stuurt nog een mail over de opbrengsten voor het goede doe. Overgebleven kleding is ook naar een goed doel gegaan.
  • Er zijn meerdere vacatures bij de Wonderberk, ze zijn te lezen op onze website. Het is landelijk een probleem om aan pedagogisch medewerkers te komen, dus als jullie een enthousiaste familielid of iemand in de vriendenkring hebben, komen we graag met hen in contact.
  • Sluitingsdagen: op woensdag 5 december en op maandag 24 december sluiten we om 16.30. Van 25 december tot en met 1 januari zijn we gesloten. In de hele kerstvakantie (24 december tot en met 5 januari) zijn we gesloten voor de halve dagopvang (peutergroepen).
  • Ouderavond. Andere jaren hadden we in november een ouderavond. Komend schooljaar willen we deze in mei houden. IN januari komt er wel een lezing voor ouders van Edmond Schoorel over ‘Kinderen en het thema slapen’. Hierover volgt nog meer informatie.
  • Als je een kind tussen 0 en 4 jaar hebt bij ons en het gaat straks naar de Vrijeschool en mogelijk dan ook naar onze BSO, geef je kind dan tijdig op! De BSO groepen zitten aardig vol en er is niet vanzelfsprekend plek.
  • Half oktober hebben er weer heleboel collega’s hun BHV en EHBO halen opgefrist. Zo hebben we ook brandjes geblust op de parkeerplaats. Op woensdag 17 oktober hebben we met de kinderen ontruimd onder toezicht van 2 BHV opleidingsinstructeurs. En dit is heel goed gegaan en in rust verlopen.
  • Nieuwe collega’s: Marina Dansik begint per 1 november bij ons als invalkracht.
  • We hebben een facebook pagina, hierop kun je artikelen en foto’s bekijken.
  • Willen jullie weer regenkleding en laarsjes meenemen? Graag overal de namen in! Het begin nu ook toch echt kouder te worden, wij raden iedereen van harte wollen ondergoed voor de kinderen aan. Het prikt niet, neemt vocht op en is helemaal natuurlijk. Het geeft kinderen een heerlijke beschermlaagje in de winter.

 


Sint Maarten

Op 11 november hoor je de kinderen al op straat, een koor van heldere stemmen. In het schemerdonker komen ze aan met hun dansende lantaarntjes. Het feest van Sint Maarten wordt in Nederland nog steeds gevierd. De heilige Martinus van Tours opent met zijn feestdag de rij van lichtfeesten. Zes weken erna is het Kerstmis en 6 weken daarna eindigt het met het Lichtfeest op 2 februari. Op de Vrijeschool worden lantaarntjes gemaakt van papier. Maar het mooist is in een knol uit de grond en dan mag hier je lichtje in.

Martinus leeft in de 4de eeuw na Christus. Als jonge officier was hij op weg naar Amiens aan het hoofd van zijn manschappen. Het was koud en het begon al te schemeren, toen de ommuurde stad in de verte opdoemde. De stad beloofde veiligheid en warmte. In het halfdonker bij de poort werd Martinus aangeklampt door een bedelaar, die hem om een aalmoes vroeg. Maar geld had Martinus niet, dus deelde Martinus zijn mantel met zijn
zwaard in tweeën. De ene helft schonk hij aan de bedelaar, de andere hield hij zelf. Die nacht droomde hij dat Christus de halve mantel aan zijn engelen liet zien en zei: : Martinus, die nog niet gedoopt is, heeft mij met zijn mantel omhuld”. Later stichtte Martinus als bisschop kleine geloofsgemeenschappen op, waarin mensen alle bezit met elkaar deelden.

Sinds de 19de eeuw is Sint Maarten een lichtjesfeest voor kinderen. Diep in de knol is een lichtje te zien, net zo als er bij ons van binnen een verborgen lichtje zit met het vermogen om liefde te geven. En laten we ook meenemen dat Martinus niet zijn hele mantel weg gaf, maar zelf ook een stuk behield. Niet alleen goed voor andere zorgen in deze tijd, maar vooral ook voor jezelf.

Liedje

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!
Per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per telefoon: 023-8200955
Inschrijven voor Castricum en Haarlem kan middels dit Inschrijfformulier.