Nieuwsbrief herfst 2018


Beste ouders,

 

Praktische informatie:

  • Op 5 oktober is er Oogstfeest op de Wonderberk van 17.45-20.00! Wees welkom met jullie kinderen! Ook voor de ouders in Castricum! Locatie is op de Rijksstraatweg 26.
  • Herfstvakantie is van 22 oktober tot en met 26 oktober, de peutergroepen zijn dan gesloten!
    Alle vakanties en sluitingsdata staan ook vermeld op onze website.
  • Als je een kind tussen 0 en 4 jaar hebt bij ons en het gaat straks naar de Vrijeschool en mogelijk dan ook naar onze BSO, geef je kind dan tijdig op! De BSO groepen zitten aardig vol en er is niet vanzelfsprekend plek.
  • Eind september en half oktober gaan er weer heleboel collega’s hun BHV en EHBO halen of opfrissen. Waarbij het in de toekomst ook een keer kan gebeuren dat we overdag een brandoefening gaan doen met de kinderen erbij.
  • Nieuwe collega’s: per 1 november begint Linda bij de BSO Castricum op 4 middagen. Zij heeft volwassen kinderen, veel BSO ervaring en woont in Alkmaar. Harmke bij de IJsvogels op maandag, zij is nu al klassen-assistente op de Vrijeschool. Trisha is bij de Heivlinders begonnen in september, zij komt uit de verpleging en heeft veel ervaring met baby’s. Lauren bij de Roodborstjes, ook zij is vrijeschoolmoeder en heeft hiervoor ook op een peutergroep gewerkt. Per 1 oktober begint Janet als invalkracht bij de KDV groepen, zij heeft lang in Heerhugwaard gewerkt bij KDV groepen.
  • Op verschillende groepen zijn de stagiaires weer gestart: Maartje bij de Boswitjes, Eva bij de Vuurvlinders, Sacha bij de Citroenvlinders, Tiana bij de Bosuilen en Zia bij de Koolmeesjes en Zwaluwen.
  • We hebben een facebook pagina, hierop kun je artikelen en foto’s bekijken.
  • Willen jullie weer regenkleding en laarsjes meenemen? Graag overal de namen in!

 

De herfst


De zomervakantie is weer voorbij, we hopen dat iedereen genoten heeft van de warme, zomerse dagen. Al was het op de Wonderberk af en toe wel erg warm. We zijn dan ook veel buiten geweest. Nu het weer wat frisser wordt, trekken we weer wat meer naar binnen toe. Boven is het heel mooie geworden bij de Heivlinders en Wikkeblauwtjes.

De nieuwe babygroep Wikkeblauwtjes

Heivlinders in de verbouwde torenkamer (gordijntjes komen nog!)

Nu wordt het al weer frisser. In de tuin loop je tegen spinnenwebben aan, er hangt een mist boven de velden. Deze tijd van het jaar is spannend, je voelt de onrust in jezelf. Er is een verlangen terug naar de zomer en het buitenleven en het verlangen weer naar binnen te gaan en alles gezellig te maken. En precies in deze tijd tussen zomer en herfst, tussen de lichte en donkere tijden, is het Michaëlstijd. Al in 813 werd 29 september uitgeroepen door de kerk als de dag van de heilige Michaël. Het werd de dag van het oogstfeest. Michaël werd dan bedankt voor alles wat groeide en bloeide en hen door de winter zou helpen. En waar ben jij dankbaar voor, welke grote of kleine dingen?

Michaëlsfeest

Naast het Oogstfeest is het ook een feest van moed. Als kinderen wat groter zijn, kunnen er draken verslagen gaan worden. Je eigen draak verslaan kost moed, maar vergt ook doorzettingsvermogen en hard werken. Met de iets oudere kinderen is een gezamenlijke activiteit, die deze kwaliteiten draagt, een manier om het Michaëlsfeest te vieren. Klimmen, over het vuur springen, door het donker lopen zijn goede voorbeelden. Maar ook gezamenlijk hard werken aan de tuin winterklaar maken.

Als volwassene kun je bij jezelf te rade gaan, welke draken jij te verslaan hebt. Waar loop jij telkens tegen aan? Wat is jouw valkuil? Welk gesprek moet jij aangaan? Welke metaforische draak zou jij graag willen verslaan de komende tijd?

Oogstfeest

Als kinderen nog klein zijn, vieren we meer het oogstfeest. En na deze prachtige zomer is het tijd om te oogsten, je ziet overal vruchten hangen. De appels zijn rijp, de pompoenen, mais, peren, druiven en pruimen kunnen geplukt worden. Er zal de komende weken dan ook veel appelmoes en jam gemaakt worden, appeltjes opgewreven, kettingen van rozenbottels of herfstbladeren gemaakt. Op de jaartafel zie je de kleuren geel en blauw vervangen worden door allerlei herfsttinten, er komen korenaren, maiskolven, druiventrossen, appels en pompoenen bij.

We zingen een liedjes:

Mooi rood appeltje
Poets ik met mijn schortje
Met mijn schortje en mijn mouw
Poets ik maar en wrijf ik jou
Tot je glimt en dan gauw
Leg ik je op een bordje
-
In iedere kleine appel,
Daar lijkt het wel een huis,
Want daarin zijn vijf kamertjes
Precies als bij ons thuis.
-
Herfst, herfst wat heb je te koop,
Duizend kilo bladeren op een hoop.
Zakken vol met wind,
Ja mijn kind,
Ik weet niet of jij dat aardig vindt.

We wensen iedereen een fijne herfst toe.

Het team van de Wonderberk

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie over de Wonderberk!
Per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Per telefoon: 023-8200955
Inschrijven voor Castricum en Haarlem kan middels dit Inschrijfformulier.